T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Siirt İl Halk Kütüphanesi

Sıkça Sorulan Sorular

1.  Kütüphane çalışma saatleri nedir?
     Kütüphanemiz hafta içi her gün Cumartesi dahil  08.00 – 17.00 saatleri arası açıktır.


2.  Kütüphanenin telefon ve mail adresini öğrenebilir miyim?
     
Telefon:  0 484 223 23 04    E-posta: kutuphane56@ktb.gov.tr

3.  Kütüphanedeki her türlü kaynağı ödünç almam mümkün mü?
     Danışma kaynakları dediğimiz materyal, kütüphane dışında kullanılmak üzere ödünç verilmez. Ansiklopediler, sözlükler, Rehberler ve kılavuz kitaplar, bibliyografyalar, indeksler ve özetleyici kaynaklar, el kitapları, yıllıklar, almanaklar, atlaslar, haritalar, seri yayınlar bu türdendir.


4.  Kaç materyal (kitap, dergi vb.) ödünç alabilirim?
     Üye olan kullanıcılara üç kitap, üç kitap dışı materyal olmak üzere en fazla altı materyal ödünç verilir. Ödünç verme süresi kitaplar için 15, kitap dışı materyaller için 7 gündür. Bu sayı ve süreler kullanıcıların başvurusu üzerine kütüphane idaresince artırılabilir.
 
5.  
Ödünç aldığım kitabın iade süresini nasıl uzatabilirim?
     
Ödünç alınmış materyalin iade süresi, kütüphaneye teslim gününden en az 5 gün önceden bildirmek koşuluyla, aynı süreyle uzatılır. Başka kullanıcılar tarafından önceden ayırtılan materyallerin süresi uzatılmaz. Üyelerimiz iade süresinin uzatılmasını KOHA otomasyon programında oturum açarak kendileri de yapabilirler.

6.  
Ödünç alınan kitapları geç getirdiğimde ne olur?
     
Ödünç aldığı materyali zamanında teslim etmeyen kullanıcıya, materyali teslim edinceye kadar yeni materyal ödünç verilmez. Ödünç aldığı kitabı zamanında getirmeyen kullanıcıya birer hafta arayla sözlü olarak, e-postayla, telefonla iki ayrı uyarı yapılır. Üçüncü ve son uyarı resmi yazı ile yapılır. Ödünç verme kurallarına uymamayı (materyali sürekli geç getirme, ödünç alınan materyali yıpratma veya iade etmeme, vb.) alışkanlık haline getirmiş kullanıcılara, kütüphane yönetimi tarafından kütüphane kayıtları da esas alınarak, ilk seferinde üç ay, ikinci seferinde altı ay hak mahrumiyeti uygulanır.

7.  Ödünç aldığım kitabı kaybedersem ne olur?
     
Materyali kullanılamayacak derecede yıpratan, kaybeden ve iade etmeyen kullanıcıya aynı materyal veya yeni basımı aldırılır. Materyalin sağlanmaması durumunda materyalin rayiç bedeli kullanıcı tarafından, Maliye Bakanlığının ilgili birimine ödenir. Ödemeye ilişkin makbuz kütüphaneye teslim edilir.

8.  
Şehir dışında olduğum için ödünç aldığım kitapları nasıl iade edebilirim?
     
Ödünç alınan materyalin, materyali ödünç veren kütüphaneye geri verilmesi esastır. Ancak kullanıcı, materyalin ödünç alındığı ilden farklı bir ilde bulunuyorsa, bulunduğu ildeki il halk kütüphanesine iade edebilir. İadeyi alan il halk kütüphanesi, materyali ait olduğu kütüphaneye gönderir. Bu işlemlerden doğan giderler, iadeyi alan kütüphaneye aittir.

9.  
Kütüphaneler arası ödünç verme hizmetiniz var mıdır?
     
Kullanıcının gereksinme duyduğu materyalin il sınırları içerisinde bulunmaması durumunda, kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti yerine getirilebilir. Kütüphaneler arası ödünç verme işlemleri, Bakanlığa bağlı kütüphaneler arasında olabileceği gibi, karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde diğer kurum ve kuruluşlara bağlı kütüphaneler ile de yapılır. Ödünç alınan materyal, kütüphaneye giriş tarihinden itibaren bir ay süreyle ödünç alan kütüphane tarafından kullanıma sunulur. Kullanıcı tarafından süre bitiminden bir hafta önce yapılacak başvuru üzerine, materyalin ait olduğu kütüphanenin görüşü alınarak, ödünç verme süresi on beş gün uzatılabilir.

10. Koleksiyonda hangi tür kitaplar vardır?
      
Kütüphanemizde başvuru kaynakları,  felsefe, psikoloji, mantık, din, siyasal bilimler, ekonomi, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, halk kültürü, eğitim, dil üzerine kitaplar, matematik, astronomi, fizik, kimya, bitkiler, hayvanlar, tıp, mühendislik, imalat, mimarlık, sanat, resim, müzik, gösteri sanatları, edebiyat, coğrafya ve tarih gibi konuların yanında birçok alt konuda kitaplar bulunmaktadır.